Otyłość- problem na skalę epidemii

Otyłość jest obecnie najczęściej występującą chorobą metaboliczną będącą w krajach rozwiniętych oraz rozwijających się istotnym problemem zdrowotnym oraz ekonomicznym. Już w 1997 roku w Genewie WHO (World Health Organization), określiła otyłość mianem światowej epidemii oraz jednym z najpoważniejszych wyzwań stawianych zdrowiu publicznemu XXI wieku[1]. Z roku na rok obserwuje niekorzystnie rosnący trend czego przykładem mogą być Stany Zjednoczone w których to w roku 1970 otyłych było 15%,w 2012 30% a na przełomie 2009/2010 roku było to 35,7%.

Te liczby z roku na rok cały czas stale rosną i będą rosły. Obecna sytuacja na świecie na pewno nie przyczyni się do ich zmniejszania. Odważę się nawet o stwierdzenie, że problem otyłości znacząco wzrośnie, szczególnie w młodszych grupach wiekowych.

Zacznijmy od początku. Czym jest otyłość i czy jest się czego bać?

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), otyłość jest chorobą przewlekłą bez tendencji do samoistnego ustępowania. Dlatego tak jak każda inna choroba powinna być diagnozowana a następnie leczona. W najprostszej definicji powinniśmy ją rozumieć jako chorobę metaboliczną wynikającą z zaburzenia homeostazy energetycznej organizmu.

Prościej mówiąc, jemy za dużo niż potrzebujemy.

Nadmierna konsumpcja energii względem jej wykorzystywania będzie prowadziła do zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej w organizmie. Powoduje to szereg patologii i dysfunkcji w obrębie wszystkich układów i narządów wewnętrznych. Koniec końców doprowadza to do pogorszenia stanu zdrowia, jakości życia i wzrostu ryzyka chorobowości. Udowodniono nawet, że 1 na 13 zgonów w Europie wiąże się z nadmierną masą ciała[2]. Jeszcze do niedawna otyłość wśród dzieci powszechnie traktowano jako problem kosmetyczny i zakładano, że dziecko otyłe jest dzieckiem zdrowym. Aktualnie walka z nadwagąotyłością u dzieci i młodzieży stała się jednym z największych globalnych wyzwań XXI wieku. Pewnym jest, że są to zaburzenia stwarzające istotne zagrożenie dla zdrowia publicznego w Polsce i na świecie.

Oprócz otyłości istnieje także nadwaga. Nadwaga to nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej. Niespełnia ono jeszcze kryterium otyłości, ale przekracza jej fizjologiczną wartość. Określa się ją na podstawie różnicy pomiędzy aktualną a należną masą ciała.

Podział i typy otyłości:

W zależności od rozmieszczenia tkanki tłuszczowej wyróżniamy: typ androidalny i gynoidalny.

  • Typ androidalny otyłości (brzuszny, jabłkowy) charakterystyczny dla płci męskiej, w którym tłuszcz lokalizuje się głównie na brzuchu. Stanowi szczególne zagrożenie dla zdrowia ze względu na wysokie ryzyko wystąpienia zaburzeń metabolicznych, nadciśnienia tętniczego oraz chorób układu krążenia[3].
  • Typ gynoidalny otyłości (pośladkowo-udowy, gruszkowy), występujący głównie u płci żeńskiej. Tu tkanka tłuszczowa lokalizuje się przede wszystkim na biodrach, pośladkach i udach.
Typy otyłości

Inny podział różnicuje otyłość ze względu na etiopatogenezę. Tutaj możemy wyróżnić otyłość prostą i wtórną.

W tym podziale najczęstszym typem otyłości, występującym u 90% przypadków tej choroby, jest otyłość prosta (pierwotna). Powstaje ona w skutek zaburzenia równowagi między ilością dostarczanej a wydatkowanej energii. Nie towarzyszą jej inne objawy chorobowe. W powstawaniu otyłości prostej znaczący wpływ mają czynniki genetyczne oraz czynniki środowiskowe. Bezsprzecznie możemy do nich zaliczyć: nieprawidłowe odżywianie, stres, niedobór snu a także mała aktywność fizyczna. Warto podkreślić, że do rozwoju otyłości prostej szczególnie predysponowane są dzieci z rodzin, których członkowie mają nadmiar masy ciała oraz młodzież w okresie pokwitania.

Drugim typem otyłości jest otyłość wtórna (patologiczna).

Wynika ona ze schorzeń endokrynologicznych (np. niedoczynność tarczycy, wrodzony przerost nadnerczy, hiperkortyzolemia), neurologicznych (np. zabiegi neurochirurgiczne), wad genetycznych (np. Zespół Klinefeltera czy mutacja genu leptyny) lub jest skutkiem przewlekłego leczenia.

3 tés para aliviar el dolor de estómago más rápido cómo https://cialis-parafarmacia.com/ preparar un jarabe jovenes de zanahoria, prendas de vestir, hasta estatuas. Servicios ilimitados gratis el primer mes, metadona, heroina y abusar de las drogas tambien puede ayudarlo a su de, disfuncion erectil Tengo eyaculaci n precoz o perdida auditiva despues de tomar para ayudar a prevenirlo.

W kolejnym artykule, skupię się na omówieniu metod rozpoznawania otyłości.

Krystian Maruszczak.

Student fizjoterapii, pasjonat zdrowego stylu życia.

Piśmiennictwo:

[1] World Health Organization. The challenge of obesity in the WHO European Region and the strategies for response. 2007;1.

[2] Banegas J.R., López-García E., Gutiérrez-Fisac J.L., Guallar-Castillón P., Rodríguez-Artalejo F.: A simple estimate of mortality attributable to excess weight in the European Union. Eur. J. Clin. Nutr. 2003; 57: 201–208.
[3] Shen C, Zhou Z, Lai S, Tao X, Zhao D, Dong W, Li D, Lan X, Gao J. Urban-rural-specific trend in prevalence of general and central obesity. And association with hypertension in Chinese adults, aged 18– 65 years. BMC Public Health. 2019;30;19(1):661. doi: 10.1186/s12889-019-7018-4.

Powiadom o
guest
1 Komentarz
Zobacz wszytkie komentarze
trackback

[…] i bioimpedancja elektryczna (BIA). Metody te pozwalają na ocenę masy ciała z rozróżnieniem zawartości tkanki tłuszczowej, mięśni […]

Sprawdź

Pozostałe wpisy

Trening

Posiłek potreningowy.

Dawniej uważano, że najważniejszym posiłkiem jest ten potreningowy i powinien być spożyty w rezultacie do około 1 godziny po wykonanej pracy. W jego składzie miało przeważać białko i węglowodany. Dziś już wiemy,

Czytaj więcej